lunes, 11 de abril de 2016

La Revolució Industrial i la industrialització

La Revolució Industrial

La revolució industrial va ser un moviment tecnològic i científic que va permetre a l'ésser humà entrar en possessió de nous medios i elements, que van fer més viable la producció, el desarrollo i superació cultural i econòmica de l'home i de la societat en general. Ha passat per 2 periodes, la primera revolució industrial al 1760 i la Segona al 1860.
Va ser a Anglaterra on es va donar inici el procés de la Revolució Industrial, que ja es venia insinuant a la resta del continent, des del segle XVI, amb la intensificació del comerç i l'accentuació del moviment mercantil. A Anglaterra, per tant, es van donar les condicions històriques favorables per al ràpid desenvolupament del mode capitalista de producció, com ara la primerenca abolició del feudalisme i, amb això, de la servitud, el triomf de la Revolució Burgesa al segle XVII, l'apropiació violenta de les terres que ocupaven els pagesos i l'acumulació de capitals, gràcies a l'extens desenvolupament de capitals i del comerç, ia  la depreciació de les colònies. A mitjan segle XVIII funcionava ja a Anglaterra una gran quantitat de manufactures; la branca industrial més important era la tèxtil. Va ser, precisament, alla on va començar la revolució industrial.

  
Característiques de la Primera Revolució IndustrialLa primera Revolució Industrial es caracteritzo per les següents raons:

A) La mecanizació de la indústria i de l'agricultura 
B) L'aplicació de la força motriu en la indústria. 
C) El desenvolupament del sistema fabril. 
D) L'acceleració dels transports i les comunicacions.
E) L'augment notable del domini capitalista en tota l'activitat econòmica.
 


Invents de la Primera Revolució Industrial
 

- Invenció de la màquina de filar i de teixir hidràulica, que, posteriorment, van donar pas a la màquina mecànica i automàtica que van afavorir a la indústria tèxtil.

- Invenció de la màquina de vapor a càrrec de James Watt (1782) que atorgo força mecànica a la indústria fabril, augmentant la producció i revolucionant el transport.

- En 1784, Enrique Cart ideo un procediment per batre el ferro fos, i, en 1886, es va inventar la laminadora per fabricar xapes de ferro.

- En 1825, George Stephenson va aplicar la màquina de vapor en els ferrocarrils i, ja abans en 1807, Robert Fulton l'havia aplicat en la navegació amb el vaixell de vapor, facilitant, així, el transport

- En 1851, es tendio el primer cable submarí per a la comunicació a través del Canal de la Manxa, i, en 1866, es tendio a l'ample de tot el oceà Atlàntic (Amèrica i Europa van estar per primera vegada comunicats directament).
 





*Industrialització: Es diu industrialització al procés a partir del qual un Estat o Comunitat Social passen d'ostentar una economia basada en l'agricultura a una altra que es basa en el desenvolupament industrial.
 




  

No hay comentarios:

Publicar un comentario